Kevytyrittäjän YEL-VAKUUTUS

Kevytyrittäjän YEL-VAKUUTUS

Kevytyrittäjä vakuutetaan YEL:n mukaan Suomessa ja työ tehdään joko palkansaajana tai yrittäjänä. Sosiaaliturvaa koskeva lainsäädäntö ei varsinaisesti tunne kevytyrittäjiä omana ryhmänään. Kevytyrittäjyys-termi on kuitenkin vakiintunut yleiseen kieleen, kun puhutaan itsensä työllistäjistä. Kaikki yrittäjät, itsensä työllistäjät ja kevytyrittäjät vakuutetaan yrittäjän eläkelain eli YEL:n mukaan.

Perusasiat kevytyrittäjän YEL-vakuuttamisesta:

  • Kaikilla 18-67-vuotiailla itsensä työllistäjillä on velvollisuus vakuuttaa itsensä YEL:in mukaan, jos toiminta kestää vähintään 4 kuukautta ja YEL-työtulo eli työpanoksen arvo on vähintään 8063,57 euroa (2021) 12 kuukauden aikana.
  • Epäsäännöllinen, mutta toistuva yrittäjätoiminta rinnastuu kausiluontoiseen yrittäjyyteen ja voi edellyttää YEL-vakuutuksen ottamista.
  • YEL on yrittäjän sosiaaliturvan perusta. Voimassa oleva YEL-vakuutus mahdollistaa yrittäjän tapaturmavakuutuksen ottamisen.
  • YEL-työtulon perusteella määräytyvät myös sairaus- ja vanhempainpäiväraha sekä työttömyysetuudet.
  • Yrittäjä voi liittyä yrittäjien työttömyyskassan jäseneksi, jos YEL-työtulo on vähintään 13 247 euroa (2021).
  • Aloittava yrittäjä saa 22 % alennusta vakuutusmaksusta! Jos olet aloittamassa ensimmäistä yritystäsi, saat 22 % alennuksen YEL-vakuutusmaksuusi neljän ensimmäisen vuoden ajalta. Alennuskausi alkaa, kun otat YEL-vakuutuksen ensimmäisen kerran.
  • Yrittäjän eläkevakuutusmaksun voi myös vähentää täysimääräisesti joko henkilökohtaisessa tai yrityksen verotuksessa.
  • YEL-vakuutusmaksusi suuruus lasketaan YEL-työtulosi perusteella. Ikäsi vaikuttaa YEL-maksuprosenttiisi: alle 53- tai yli 62-vuotiaalla maksu on 24,1 % työtulosta, 53-62 -vuotiaan maksu on 25,6 % työtulosta.
  • Yrittäjänä arvioit itse työtulosi eli oman työpanoksesi rahallisen arvon, mutta työeläkeyhtiö vahvistaa työtulon. Työtulosi tulisi vastata sellaista vuosipalkkaa, joka maksettaisiin samasta työstä toiselle yhtä ammattitaitoiselle henkilölle kuin sinä olet. Työtulolla ei kuitenkaan tarkoiteta pelkästään yrityksesi tuottamaa voittoa tai yrittäjänä nostamaasi palkkaa.

Kun määrittelet työtuloasi, sinun tulee ottaa huomioon myös työskentelytuntiesi määrä, yrityksesi liikevaihto sekä toimintasi mahdollinen kausiluonteisuus.

Lisätietoja YEL-vakuuttamisesta saat Elon asiakaspalvelusta puhelinnumerosta 020 694 730 arkisin klo 8–16.30. tai osoitteesta www.elo.fi.

Arvotyö Oy:n asiantuntijat auttavat myös mielellään YEL-vakuutuksen järjestämisessä ja työtulon määrittelemisessä. Lisätietoja info@arvotyo.fi.